CORTISOLTEST

Artikelnummer: 8720256100188
Artikel 1 van 1
€ 59,95 (inclusief btw)

CORTISOL SPEEKSELTEST

Merknaam: Easly

Cortisol Speekseltest | Verwerking in geaccrediteerd laboratorium | Persoonlijk Doktersadvies | Resultaten in veilige App | Geen verzendkosten

Deze  cortisoltest meet het cortisolgehalte in je speeksel om te zien of je niveau normaal is. Cortisol, bekend als het stresshormoon, is belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties.

​Cortisol wordt gemaakt door je bijnieren, twee kleine klieren die boven de nieren zitten. Een klier in je hersenen, de hypofyse genaamd, maakt een hormoon aan dat je bijnieren vertelt hoeveel cortisol ze moeten aanmaken. Als je cortisolspiegels te hoog of te laag zijn, kan dit betekenen dat je een aandoening van je bijnieren hebt , een probleem met je hypofyse of een tumor die cortisol aanmaakt.

Bij sommige depressieve mensen wordt in het bloed een verhoogde dosis van het stresshormoon cortisol gevonden. Wie meer cortisol aanmaakt, reageert vaak heftiger op stressvolle gebeurtenissen of situaties.

Bescherm jouw gezondheid met een beter begrip van je cortisolgehalte door het uitvoeren van deze cortisoltest.

Het is belangrijk om onevenwichtigheden tijdig te herkennen en te behandelen. Onbehandelde hoge of lage cortisolspiegels kunnen, zoals beschreven, ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Inhoud cortisoltest

  • Instructie afname - Nederlands
  • 1 speekselbuisje
  • 1 gaasje
  • Retourenvelop

Hoe werkt deze cortisoltest

Stap 1

Neem zelf bloed af.

Activeer de test en neem ‘s ochtends je monster af. Stuur het dezelfde dag nog gratis terug, met het bijgevoegde verzendlabel/retourenvelop.

Stap 2

Verwerking in gecertificeerd laboratorium.

Onze partner  beschikt over een volledig gecertificeerd laboratorium, waar deskundig personeel je bloedmonster verwerkt.

Stap 3

Snelle uitslag in beveiligde omgeving.

Binnen 48 uur na ontvangst van je bloedmonster delen we het resultaat van de test vertrouwelijk met je in het portaal van onze partner en in de app.

Stap 4

Advies van de arts.

Validatie en gepersonaliseerd advies door de arts. Wil je je test herhalen? Dan kun je in een grafiek de ontwikkeling van je waarden volgen.

Stap Veel gestelde vragen over deze cortisoltest 

Waar wordt deze cortisoltest voor gebruikt?

Deze cortisoltest wordt gebruikt om medische aandoeningen te diagnosticeren die te veel of te weinig cortisol veroorzaken. Deze aandoeningen omvatten ook aandoeningen die de bijnieren aantasten:

  • Het syndroom van Cushing is een aandoening die optreedt wanneer jouw lichaam gedurende een lange periode te veel cortisol heeft.
  • De ziekte van Addison is een aandoening waarbij jouw bijnieren beschadigd zijn en niet genoeg cortisol kunnen aanmaken.
  • Secundaire bijnierinsufficiëntie is een aandoening waarbij jouw bijnieren niet genoeg cortisol aanmaken omdat je hypofyse niet goed werkt.

Cortisoltesten worden ook gebruikt om de behandeling van deze aandoeningen te controleren.

Wat beïnvloedt de aanmaak van cortisol?

De cortisolproductie kan worden beïnvloed door vele omstandigheden. Zo leidt een infectie tot een hogere cortisolproductie, net als zware lichamelijke inspanningen en werken in onregelmatigheid en natuurlijk mentale stress. Tijdens een zwangerschap of bij gebruik van hormonen of andere specifieke medicamenten zal de waarde van cortisol ook verhoogd zijn.

Zijn er risico's verbonden aan deze cortisol speekseltest?

Er zijn geen risico's bekend voor een urine- of deze speekseltest.

Moet ik iets doen ter voorbereiding op de test?

Zorg ervoor dat je alle instructies in de handleiding opvolgt. Stress kan je cortisolspiegel verhogen, dus het kan zijn dat je vóór je test moet rusten.

Hoe ga ik met de uitslag van mijn cortisoltest aan de slag?

Wanneer je de resultaten van jouw cortisoltest hebt teruggekregen, kan je die resultaten voorleggen bij een van de artsen van onze partner of bij jouw huisarts. Op die manier kan jij samen met de arts bekijken wat de juiste behandeling en opvolging voor jou inhoudt.

'Normaalwaarden' cortisol?

Het niveau van cortisol wisselt gedurende de dag. Het piekt vroeg in de ochtend, en daalt vervolgens de rest van de dag en bereikt het laagste niveau rond middernacht. Dit patroon kan veranderen bij onregelmatige diensten (zoals nachtdiensten) en slapen op verschillende tijdstippen van de dag. Ook kan het worden verstoord door ziekte.

Normaalwaarden verschillen per laboratorium. Ochtends is een normale waarde tussen 150 en 700 nmol/L, ’s middags is dat nog slechts 100 tot 400 nmol/L. ’s Avonds zou er minder dan 210 nmol/L in het bloed moeten zitten.

DE HIERBOVEN GENOEMDE REFERENTIEWAARDEN ZIJN SLECHTS EEN INDICATIE!

Wat betekenen de resultaten?

Met een cortisoltest alleen kan de oorzaak van abnormale cortisolspiegels niet worden vastgesteld. Als je cortisolspiegel niet normaal is, zal je meestal meer tests moeten ondergaan om erachter te komen wat de oorzaak van het probleem is.

Neem contact op met je huisarts als je wil weten wat je testresultaten betekenen.

De informatie op deze site mag niet worden gebruikt als vervanging voor professionele medische zorg of advies. Neem contact op met je huisarts als je vragen hebt over je gezondheid.

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss