Alarm om inferieure teststrips

We kunnen het bijna overal lezen en met name in de Telegraaf van 18 mei 2016. Alarm om inferieure teststrips. Volgens de Diabetesvereninging Nederland zijn grote hoeveelheden teststrips  onbruikbaar door grote onvolkomenheden bij opslag en vervoer.  In feite zijn de testrips hiermee dus inferieur geworden. De vraag is of er terecht alarm wordt geslagen over de risicos  die zich voordoen bij bijvoorbeeld opslag en vervoer. Onderstaand uitleg van 24gezondheid.nl over de problematiek en antwoord op de vraag of het alarm om inferieure teststrips terecht is.

Diabetes als ernstige aandoening 

Diabetes is een zeer ernstige gezondheidsaandoening die wereldwijd voorkomt.Helaas wordt diabetes vaak (te) laat ontdekt, bijvoorbeeld bij een toevallig bloedonderzoek door de huisarts. Toch is er een kentering waarneembaar dat steeds meer mensen "het heft in eigen hand nemen" en met bijvoorbeeld een thuistest en teststrips de eigen bloedglucosewaarde meten. Ook zijn er inmiddels vele mensen die de zelftest in overleg met de behandelaar gebruiken als onderdeel van het afstemmen van therapie.  Over diabetes is veel bekend en veel te lezen op bijvoorbeeld de site van de Diabetesvereniging Nederland (https://www.dvn.nl/diabetes/over-diabetes).  

Teststrips versus laboratoriumtest

De strips die worden gebruikt zijn in het algemeen betrouwbaar. Wel is het zo dat er vaak een gerespecteerde afwijking blijft bestaan tov het resultaat van een labtest. Deze afwijking ligt bij adequate apparaten vaak in de buurt van de 10 of 15%. Zolang men dit maar weet is er weinig aan de hand want hier kan men dan rekening mee houden. De labtest dient immers altijd het uitganspunt te zijn van een professionele uiterst betrouwbare meting. Belangrijk is ook dat een labtest de gemiddelde glucosewaarde kan meten van de afgelopen 2 tot 3 maanden. 

Waarom dan inferieure teststrips?

De inferieuriteit wordt niet bepaald door afwijking ten opzichte van de laboratoriumtest mits een gekwalificeerd apparaat voor het lezen van de strips voorhanden is. Strips komen eigen voornamelijk uit Azië waarbij het productieproces en de omstandigheden lastig controleerbaar zijn.  In het algemeen gaat het vervoer naar Nederland toe vrij snel maar ook hier kunnen omstandigheden als luchtvochtigheid en temperatuur een rol spelen als de strips niet onder de juiste voorwaarden (medisch) verpakt zijn. Toch kan men zich terecht afvragen waarom de strips de halve wereld over moeten reizen om tot ons te komen. Helaas is dat in het algemeen een kostenaspect.  In Chine kost een stripje vrijwel niets om hier tegen relatief hoge prijzen verkocht te worden. Men kan roepen wat men wil maar dit is een vaststaand gegeven! 

Hoe inferieure teststrips te voorkomen?

Niet meer kopen in China, Taiwan of Zuid-Korea zal men denken. Dit is echter onjuist. Veel belangrijker is de strips willekeurig (ad random) aan te bieden aan gegoede testlaboratoria die een meting kunnen doen en de kwaliteit bepalen. Niet alles is slecht wat van verweg komt en zo kan men een kwalificatie geven aan de in omloop te brengen strips. Simpel toch en Diagned (de vereniging van en voor fabrikanten en importeurs van in-vitro diagnostica)  zal dat toch ongetwijfeld aan haar leden adviseren ?

Het gelijk van de diabetesvereniging

Wij denken zeker van wel! Maar wellicht dat de vereniging ook haar steentje kan bijdragen aan de genoemde oplossing. Immers voorkomen is beter dan genezen. Overleg met de fabrikanten en de importeurs en realiseer een betrouwbare oplossing. Natuurlijk blijven de fabrikanten en importeurs in de eerste plaats altijd zelf verantwoordelijk. Maar ook hier geldt vertrouwen is goed maar controle is beter!

Redactie 24gezondheid.nl

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss