De zon en de invloed op huidveroudering

Vorige Artikel 11 van 14 Volgende

Huidveroudering

Intrinsieke huidveroudering

Intrinsieke huidveroudering is de natuurlijke achteruitgang in de vorm en functie van onze huid door veranderingen die in onze genen zijn vastgelegd.  Hier is weinig aan te doen.

Extrinsieke huidveroudering
Extrinsieke huidveroudering komt doordat onze huid jarenlang wordt blootgesteld aan omgevingsfactoren. Denk aan zonlicht, roken, het weer en bijvoorbeeld toxische stoffen. 

Extrinsieke veroudering zie je vooral op onbeschermde delen van de huid zoals in je gezicht, op je handen, in je nek en de decolleté. 

Overigens is de zon verantwoordelijk voor een groot deel van de zichtbare gezichtsveroudering. Uv-straling veroorzaakt meer dan 80 procent van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit. Althans dat stellen althans onderzoekers van onder andere het L'oreal Paris onderzoeks- en vernieuwingscentrum. De onderzoekers bestudeerden de huid van 298 vrouwen tussen de 30 en 78 jaar. De helft van de vrouwen was zonaanbidder, de rest vermeed de zon zoveel mogelijk. 

Allerlei verschillende factoren veranderen de huid, waaronder de zwaartekracht, het natuurlijke verouderingsproces, luchtvervuiling, voedingspatroon, tabak, ziekte en stress. In deze nieuwe studie keken de onderzoekers naar het specifieke effect van uv-straling op huidveroudering.

Onderzoek
Daarom bestudeerden dermatologen de huid van vrouwen, daarnaast keek ook nog een team van 12 experts naar foto's van de vrouwen. Tot slot beoordeelden vrijwilligers de gezichten van vrouwen en schatten zij de leeftijd. 

Het onderzoek laat zien dat het effect van uv-straling toeneemt met de leeftijd. De kwaliteit van de huidstructuur is beduidend minder en het aantal rimpels duidelijk hoger bij 50-plussers die van de zon houden. Zij zien er ouder uit dan hun daadwerkelijke leeftijd. Vervolgens berekenden de onderzoekers het wat zij noemden 'zonschadepercentage' en concludeerden dan 80,3 procent van de huidveroudering wordt veroorzaakt door de zon. 

Intrinsieke (natuurlijke) huidveroudering
Hoewel de resultaten een grote invloed van de zon laten zien, moeten we het effect van de zwaartekracht niet onderschatten. Dermatoloog Richard Warren van de University of Manchester - die niet betrokken was bij het onderzoek - legt uit dat het erg lastig is om een goed verschil te maken tussen intrinsieke (natuurlijke) veroudering van de huid en extrinsieke (omgeving) veroudering.

Bescherm uw huid
In ieder geval dient u altijd uw huid te beschermen tegen te veel zon. Voorkom extrinsieke huidveroudering en natuurlijk huidkanker.

Redactie 24gezondheid.nl

(Gedeeltelijk overgenomen uit het Algemeen Dagblad 21-10-13 en 19-02-2016: Bron GezondheidsNet) 


 

© 2015 - 2021 24gezondheid.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel