Verslaving | Gokreclames leiden tot meer gokken

Artikel 36 van 65

Verslaving | Gokreclames leiden tot meer gokken

Belangrijkste trefwoorden: Gokverslaving | Bezorgdheid bij klinieken over toenemende gokverslaving | Verslavingszorg

Na de nieuwe Wet kansspelen op 1 oktober 2021 is online gokken niet langer illegaal. En door die legalisering maakt de gokbranche met een stortvloed aan reclames jacht op de gokker.

Maar deze reclames zijn inmiddels onderwerp van veel discussie.

Wat is een gokverslaving?

Pathologisch gokken houdt in dat je het gokken niet meer in de hand kunt houden, wat kan leiden tot zowel psychische problemen als financiële, professionele en juridische problemen. Gokken kan het beloningscentrum van de hersenen stimuleren, waardoor het, zoals bij alle andere verslavingen, moeilijk is om te stoppen. Je kunt je gokprobleem echter het hoofd bieden door te erkennen dat je verslaafd bent, ermee om te leren gaan, de dingen die je aanzetten tot gokken in de hand te houden en door hulp te zoeken.

Bron: wikiHow

Lees in dit verband het artikel over gokverslaving op de website van GGZ Interventie: https://ggzinterventie.nl/gokverslaving

GGZ Interventie is een zelfstandige professionele verslavingszorginstelling.

Zij bieden zowel ambulante therapie als een klinisch programma gericht op de behandeling van dosering- en verslavingsproblemen, zoals alcohol, drugs, medicijnen, en dus gokverslaving.

Moeten gokreclames geheel verdwijnen of aan banden worden gelegd?

De Belgische regering wil gokreclames gaan verbieden. In Nederland werkt Minister Weerwind van Rechtsbescherming aan een wettelijk verbod op 'ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen'. Daarbij gaat het om reclames waar mensen niet zelf actief naar hebben gezocht via bijvoorbeeld een zoekmachine of goksite. De Tweede Kamer dringt al lang aan op een verbod. Maar een wet wijzigen of vernieuwen kost tijd. In de tussentijd worden er wel al maatregelen genomen om de reclames te matigen.

De NOGA (Nederlandse Onling Gambling Associatie) laat weten niet blij te zijn met het voorgenomen reclameverbod. "Zo'n reclameverbod gaat voorbij aan de belangrijke functie die reclame heeft. Je wijst consumenten op het legale, verantwoorde en veilige aanbod van online gokken. Als je bij Google gaat zoeken op online gokken, dan kom je snel terecht bij illegale online casino's. Wij willen juist via reclames aandacht vragen voor het veilige en verantwoorde aanbod."

Aantal gokverslaafden neemt jaarlijks toe

Jaarlijks neemt het aantal gokverslaafden toe met vijftig procent. Daar komt bij kijken dat de leeftijd is gedaald van 48 naar 33 jaar en de schuldenlast is toegenomen. Dat zegt Fred Steutel, verslavingsdeskundige bij Hervitas* "Dat komt vooral door het online gokken, want dat gaat veel sneller dan met fiches aan een roulettetafel."

Steutel is blij dat er ook in Nederland wordt gewerkt aan een verbod op gokreclames. "De aanbieders van het gokken hebben laten zien dat ze hun verantwoordelijkheid niet nemen. Dus dan maar zo."

Hervitas is een verslavingsinstelling speciaal voor mensen met een game- of gokverslaving.

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss