Diabetes | Ontsteking in de vaatwand

Artikel 34 van 65

Diabetes | Ontsteking in de vaatwand

Belangrijkste trefwoorden: Suikerziekte | Statines | Cholesterol |

Bron: Studie: CARAMEL - Amsterdam UMC - Voorjaar 2022.

Een onderzoek naar het effect van statine therapie op het verminderen van vaatwandontsteking in patiënten met suikerziekte, gemeten door een PET CT-scan met Gallium Dotataat.

Ontsteking in de vaatwand bij suikerziekte; dit lijkt een belangrijke oorzaak te zijn van verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij suikerziekte.

Hypothese: vaatwandontsteking kan worden verminderd door cholesterolverlaging.

 

Atherosclerose, of aderverkalking, is het proces waarbij de vaatwand langzaam dikker wordt, waardoor de aderen dicht kunnen komen te zitten.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat ontsteking in de vaatwand een belangrijke rol speelt in het ontstaan van aderverkalking. Bij veel aandoeningen zien we dat mensen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben. Dit is ook het geval bij mensen met suikerziekte. We weten uit eerder onderzoek dat het gebruik van statines door patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten deze ontsteking in de vaatwand kan verminderen. Statines zijn medicijnen die het cholesterol kunnen verlagen. De mate van ontsteking in de vaatwand kan afgebeeld worden door een PET CT-scan. In dit onderzoek wordt een nieuwe marker gebruikt om deze ontsteking in de vaatwand af te beelden. Deze marker heet Gallium Dotataat. Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken hoe goed deze marker werkt en te kijken hoeveel ontsteking in de vaatwand overblijft na behandeling met statines. Hiervoor wordt gekeken naar de verandering van vaatwandontsteking na behandeling met statines.

In het verleden werd er een andere marker gebruikt voor het zichtbaar maken van de ontsteking in de vaatwand, namelijk radioactief gelabeld glucose (suiker). Het gebruiken van deze marker is niet zo specifiek. Ook heeft het bij mensen met suikerziekte nadelen, omdat zij meer suiker in hun bloed hebben.

Onderzocht wordt of Gallium Dotataat een betere marker is die in de toekomst gebruikt kan worden.

Oorspronkelijke titel: The effect of statin treatment on arterial wall inflammation in patients with diabetes mellitus as assessed with 68Ga-DOTATATE PET-CT.

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss