Longziekten en hartaandoeningen | Electronisch roken gevaarlijk

Artikel 30 van 65

Longziekten en hartaandoeningen | Electronisch roken gevaarlijk

Belangrijkste trefwoorden: Vapen | Dampen | E-roken | Nicotinegebruik |

VAPEN GEEN GEZOND ALTERNATIEF VOOR ROKEN

Vapen is een ander woord voor dampen, elektronisch roken en e-roken en staat zeer in de belangstelling omdat het niet veilig is!

Als je erover hebt nagedacht om te stoppen met roken, ben je niet de enige. Bijna 7 van de 10 (amerikaanse rokers) zeggen dat ze willen stoppen. Stoppen met roken is een van de beste dingen die je voor jouw gezondheid kunt doen - roken schaadt bijna elk orgaan in je lichaam, inclusief je hart. Bijna een derde van de sterfgevallen als gevolg van hartaandoeningen is het gevolg van roken en passief roken.

Michael Blaha, directeur klinisch onderzoek bij het John Hopkins Ciccarone Centrum voor de voorkoming van hartziekten, deelt de onderstaande gezondsheidsinformatie over vapen.

1: Vapen is minder schadelijk dan roken, maar het is niet veilig.

E-sigaretten verwarmen nicotine (gewonnen uit tabak), smaakstoffen en andere chemicaliën om een ​​aërosol te creëren die je inademt. Normale tabakssigaretten bevatten 7.000 chemicaliën, waarvan er vele giftig zijn. Hoewel we niet precies weten welke chemicaliën er in e-sigaretten zitten, zegt Blaha: "het lijdt bijna geen twijfel dat ze je blootstellen aan minder giftige chemicaliën dan traditionele sigaretten."

Er is echter ook een uitbraak van longletsels en sterfgevallen als gevolg van vapen. Vanaf 21 januari 2020 bevestigden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 60 sterfgevallen bij patiënten met e-sigaret of vapen, productgebruik-geassocieerd longletsel (EVALI) .

“Deze gevallen lijken vooral mensen te treffen die hun dampapparatuur aanpassen of e-liquids op de zwarte markt gebruiken. Dit geldt vooral voor vapenproducten die tetrahydrocannabinol (THC) bevatten, ”legt Blaha uit.

De CDC heeft vitamine E-acetaat geïdentificeerd als een zorgwekkende chemische stof bij mensen met EVALI. Vitamine E-acetaat is een verdikkingsmiddel dat vaak wordt gebruikt in THC-verdampingsproducten en werd aangetroffen in alle longvloeistofmonsters van EVALI-patiënten die door de CDC werden onderzocht.

De CDC beveelt mensen aan:

  • Gebruik geen THC-bevattende producten voor e-sigaretten of vapen

  • Vermijd het gebruik van informele bronnen, zoals vrienden, familie of online dealers, om een ​​apparaat voor vapen te verkrijgen.

  • Wijzig of voeg geen stoffen toe aan een vaping-apparaat die niet zo zijn bedoeld door de fabrikant.

2: Onderzoek suggereert dat vapen slecht is voor je hart en longen

Nicotine is het belangrijkste middel in zowel gewone sigaretten als e-sigaretten en het is zeer verslavend. Het zorgt ervoor dat je naar rook hunkert en ontwenningsverschijnselen krijgt als je het verlangen negeert. Nicotine is ook een giftige stof. Het verhoogt je bloeddruk en verhoogt je adrenaline, wat je hartslag en de kans op een hartaanval verhoogt.

Is vapen slecht voor je? Er zijn veel onduidelijkheden over vapen, inclusief welke chemicaliën de damp vormen en hoe ze de fysieke gezondheid op de lange termijn beïnvloeden. 'Mensen moeten begrijpen dat e-sigaretten potentieel gevaarlijk zijn voor hun gezondheid', zegt Blaha. “Opkomende gegevens suggereren verbanden met chronische longziekte en astma , en associaties tussen dubbel gebruik van e-sigaretten en roken met hart- en vaatziekten . Je stelt jezelf bloot aan allerlei chemicaliën die we thans nog niet begrijpen en die waarschijnlijk niet veilig zijn. '

3: Elektronische sigaretten zijn net zo verslavend als traditionele sigaretten

Zowel e-sigaretten als gewone sigaretten bevatten nicotine, wat volgens onderzoek net zo verslavend kan zijn als heroïne en cocaïne. Wat erger is, zegt Blaha, veel gebruikers van e-sigaretten krijgen nog meer nicotine dan ze zouden krijgen van een tabaksproduct - je kunt patronen met extra sterkte kopen die een hogere concentratie nicotine bevatten, of je kunt de spanning van de e-sigaret verhogen voor een grotere verhitting van de stof.

4: Elektronische sigaretten zijn niet het beste hulpmiddel om te stoppen met roken

Hoewel ze op de markt zijn gebracht als hulpmiddel om je te helpen stoppen met roken, hebben e-sigaretten geen goedkeuring gekregen van de Food and Drug Administration als apparaten om te stoppen met roken.

Uit een recente studie bleek dat de meeste mensen die van plan waren e-sigaretten te gebruiken om de nicotinegewoonte af te schaffen, zowel traditionele als e-sigaretten bleven roken. 5: Een nieuwe generatie raakt verslaafd aan nicotine

Onder jongeren zijn e-sigaretten populairder dan welk traditioneel tabaksproduct dan ook. In 2015 meldde de Amerikaanse chirurg-generaal dat het gebruik van e-sigaretten onder middelbare scholieren met 900% was gestegen en dat 40% van de jonge gebruikers van e-sigaretten nooit gewone tabak had gerookt.

Volgens Blaha zijn er drie redenen waarom e-sigaretten bijzonder aantrekkelijk kunnen zijn voor jongeren. Ten eerste zijn veel tieners van mening dat vapen minder schadelijk is dan roken. Ten tweede hebben e-sigaretten lagere gebruikskosten dan traditionele sigaretten. Ten slotte zijn vape-cartridges vaak geformuleerd met smaakstoffen zoals appeltaart en watermeloen die jongere gebruikers aanspreken.

Zowel jongeren als volwassenen vinden het gebrek aan rook aantrekkelijk. Zonder geur verminderen e-sigaretten het stigma van roken.

"Wat ik het meest verontrustend vind aan de opkomst van vapen, is dat mensen die anders nooit zouden hebben gerookt, vooral jongeren, de gewoonte aannemen", zegt Blaha. 'Het is één ding als je overstapt van sigarettenrook naar vapen. Het is iets heel anders om nicotinegebruik te starten met vapen. En het leidt vaak tot het gebruik van traditionele tabaksproducten op de weg. ”

Er is een sterk verband tussen  roken en hart- en vaatziekten en tussen roken en kanker. Maar hoe eerder je stopt, hoe sneller je lichaam zichzelf kan herstellen. Praat met je arts over welk programma of hulpmiddelen voor roken het beste voor je is.

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss