Veiligheid van 'nieuwe' diabetesmedicijnen

Artikel 18 van 65

Mogelijke link tussen medicijnen en zelfmoordgedachten

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) onderzoekt de mogelijke link tussen het gebruik van GLP-1 receptoragonisten, waaronder Ozempic (semaglutide), Saxenda (liraglutide) en Wegovy (semaglutide), en suïcidale gedachten. Deze geneesmiddelen worden gebruikt voor gewichtsverlies en voor de behandeling van type 2 diabetes.

Wat is Ozempic?

Ozempic, ook bekend onder de generieke naam semaglutide, is een medicijn dat wordt gebruikt in combinatie met dieet en lichaamsbeweging om de bloedsuikerspiegel te verbeteren bij volwassenen met type 2 diabetes.

Welk bedrijf produceert Ozempic?

Ozempic wordt geproduceerd door Novo Nordisk, een farmaceutisch bedrijf gevestigd in Bagsvaerd, Denemarken. Dit bedrijf produceert ook Wegovy, een ander medicijn dat semaglutide bevat.

IJslands geneesmiddelenagentschap

Het onderzoek werd geïnitieerd door het IJslandse geneesmiddelenagentschap na meldingen van suïcidale gedachten en zelfbeschadiging bij mensen die liraglutide en semaglutide geneesmiddelen gebruiken. Tot nu toe zijn ongeveer 150 meldingen van mogelijke gevallen van zelfbeschadiging en suïcidale gedachten geanalyseerd.

Het is nog niet duidelijk of de gemelde gevallen verband houden met de geneesmiddelen zelf of met de onderliggende aandoeningen van de patiënt of andere factoren. De aanwezigheid van een signaal betekent niet noodzakelijkerwijs dat een geneesmiddel de betreffende bijwerking heeft veroorzaakt.

Zelfmoordgedachten niet vermeld als bijwerking

Ozempic is geautoriseerd voor de behandeling van volwassenen met onvoldoende gecontroleerde type 2 diabetes als aanvulling op dieet en lichaamsbeweging, maar wordt off-label gebruikt voor gewichtsverlies. Suïcidaal gedrag staat momenteel niet vermeld als bijwerking in de EU-productinformatie voor enige GLP-1 receptoragonisten.

De beoordeling van Ozempic, Saxenda en Wegovy begon op 3 juli 2023 en is nu uitgebreid naar andere GLP-1 receptoragonisten. Deze beoordeling wordt naar verwachting afgerond in november 2023.

Heb jij zelfmoordgedachten?

Zelfmoordgedachten, ook wel suïcidale gedachten genoemd, kunnen verschillende vormen aannemen. Ze kunnen abstracte gedachten zijn over het beëindigen van je eigen leven of het gevoel hebben dat mensen beter af zouden zijn zonder jou. Ze kunnen ook specifieke plannen of methoden omvatten om je eigen leven te beëindigen.

Zelfmoordgedachten zijn vaak het resultaat van het gevoel dat je niet kunt omgaan met wat een overweldigende levenssituatie lijkt te zijn. Als je geen hoop hebt voor de toekomst, kun je ten onrechte denken dat zelfmoord een oplossing is.

Vaak betekenen suïcidale gedachten gewoon dat je meer verdriet en pijn ervaart dan je weet hoe je moet beheren. Het is belangrijk om te weten dat hulp beschikbaar is als je met deze gedachten worstelt.

Als je je overweldigd voelt door gedachten aan zelfmoord of de drang hebt om zelfmoord te plegen, zoek dan onmiddellijk hulp. Neem contact op met een vertrouwde vriend of familielid, een geestelijk leider of iemand in je geloofsgemeenschap, of bel een zelfmoordhulplijn.

Als je actieve suïcidale gedachten hebt, zoals specifieke plannen om je leven te beëindigen, is het belangrijk om onmiddellijk hulp te zoeken en contact op te nemen met een gezondheidszorgverlener.

Onthoud dat het normaal is om hulp te zoeken en dat er mensen en diensten beschikbaar zijn die bereid en in staat zijn om ondersteuning te bieden. Je bent niet alleen en er zijn mensen die willen helpen.

Denk je aan zelfmoord?
Bel de Hulplijn: 113 Zelfmoordpreventie
Lees meer: 113.nl | 24medicare.nl

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss