Thuistesten zijn vaak weggegooid geld!

Zo schreef het blad Metro op 13 december 2013. Jawel, alweer enige tijd geleden maar het artikel frustreert nog steeds de google landingpagina's voor bepaalde zelf (thuis)testen. Jammer en ongegrond aldus de redactie van 24gezondheid.nl. 

Suikerziekte test, cholesterol test en zwangerschapstest 

Handleiding van gegoede fabrikanten zijn echt niet in het Frans. Waarschuwingen staan duidelijk op de bijsluiter en wisselende testresultaten in vergelijking met labtesten zijn bij het overgrote deel van de tests absoluut niet aan de orde. Wat beweegt dan een beroepsvereniging van laboratorium-specialisten klinische chemie (NVKC) om de suikerziekte test, cholesterol test  en zwangerschapstest te onderzoeken ?

Thuistesten (zelftesten) heeft de toekomst maar niet iederéén ligt zich hier zomaar bij neer

De beroepsgroep heeft helaas last van tunnelvisie en kan niet goed meegaan in de snelle ontwikkelingen op het gebied van IVD's. Maar zij brengen consumenten wel in de war. Daarom is een korte uitleg zeker op zijn plaats. In-vitro diagnostica zijn medische hulpmiddelen waarmee monsters afkomstig uit het menselijk lichaam, zoals bloed of urine, buiten het lichaam worden onderzocht. IVD's zijn tegenwoordig een onmisbare schakel in de keten. De ene kant van het spectrum betreft de tests die in laboratoria worden uitgevoerd door medisch analisten en laboratoriummedewerkers onder verantwoordelijkheid van bijvoorbeeld een klinisch chemicus, medisch microbioloog of patholoog.  De andere kant van het spectrum betreffen zorgconsumenten die op eigen initiatief thuistesten (zelftests) aanschaffen en uitvoeren met een geheel eigen verantwoordelijkheid. De gebruiksaanwijzing goed volgen en voor beslissingen van medische aard een arts raadplegen staan daarbij op de voorgrond. De testen worden voortdurend vergeleken met laboratorium tests en scoren buitengewoon goed. Beter preventief testen dan achteraf tot de conclusie komen dat je achter de feiten aan loopt.  

Laboratoriumtesten en thuistesten centraal in de zorgketen

  • IVD's zijn onmisbaar in de keten van preventie, diagnose, prognose en therapie
  • Ongeveer 65% van de medische beslissingen zijn gebaseerd op uitslag van diagnostische tests en laboratorium onderzoek
  • Innovaties effenen het pad naar vroegdiagnose, preventie en personalized healthcare

Medische thuistest voorkomt hoge kosten gezondheidszorg

Kortom met hedendaags IVD's waaronder zelftests (thuistests) liggen een kosteneffectieve en doelmatige gezondheidszorg binnen bereik. Met het zelftesten is anno nu niets mis. In een tijd dat er hard ingegrepen wordt in de zorg, we fors moeten bezuinigen, wordt de gezondheidszorg een grote dienst bewezen met preventieve testen en vroege opsporing van ziekten. 

Contact opnemen

Redactie 24gezondheid.nl

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss