Dikkedarmkanker voorkomen

iFOBT (ontlastingstest) kan darmkanker opsporen
 

Darmkanker is een van de dodelijkste en meest voor-komende vormen van kanker. De ziekte is thans in een vroegtijdig stadium op te sporen met een zogenaamde ontlastingstest die onzichtbare sporen bloed aantoont in de ontlasting.

Lees onze special over dikkedarmkanker


De feiten over darmkanker 
​In 2015 werd er bij 15.550 Nederlanders de diagnose darmkanker gesteld. Daarmee is darmkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.  

Incidentie
In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 20 mensen in zijn of haar leven darmkanker. In 2015 kregen in Nederland 8.870 mannen en 6.680 vrouwen darmkanker.

Bij ongeveer 70% van de patiënten zit de tumor in de dikke darm: darmkanker (coloncarcinoom). De andere 30% van de mensen met darmkanker heeft een tumor in de endeldarm: endeldarmkanker (rectumcarcinoom).

Aantal mensen met darmkanker neemt toe
Het aantal mensen met darmkanker neemt toe. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder de vergrijzing van de bevolking en de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014 waardoor meer mensen met kanker opgespoord worden. Ook heeft ons Westerse leefpatroon invloed op het steeds vaker voorkomen van deze ziekte.

Darmkanker komt vooral voor bij mensen van vijftig jaar en ouder. 90% van alle patiënten is bij diagnose 50 jaar of ouder. Ook op jongere leeftijd kan echter darmkanker optreden.

Tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden
Darmkanker is de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Ieder jaar overlijden bijna 5.000 mensen aan darmkanker. Dit aantal neemt in verhouding af, onder andere door betere behandelingsmogelijkheden. Ook worden steeds meer mensen bekend met klachten die kunnen wijzen op darmkanker.

Wees alert op signalen
Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld. Op tijd naar de huisarts gaan is dus heel belangrijk.

Iets minder dan de helft van de patiënten wordt gediagnosticeerd in een relatief vroeg stadium, waarbij de kanker beperkt is tot de darm (stadium I of II). Bij de andere helft van de patiënten is er uitbreiding buiten de darm naar lymfeklieren rond de darm (stadium III) of naar andere organen (stadium IV). 

Bron: MLD stichting
 

Darmkanker in beeld:
 

infographic-darmkanker-ruim-15000                                      infographic darmkanker 50jr                           

              

 

 

 

infographic darmkanker 13 overlijden

 

 

 

  • DARMEN GEZONDHEIDS SNELTEST
    DARMEN GEZONDHEIDS SNELTEST

    Darmkanker Test. Je hebt klachten en wil uitsluiten dat je bloed in je ontlasting hebt. Test jezelf met deze professionele darmkanker test voor thuisgebruik.

    € 16,95
© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss