Borstkanker in onderzoek niet altijd zichtbaar!

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Na onderzoek worden helaas NIET alle afwijkingen gevonden. 3 van de 10 gevallen van borstkanker worden niet ontdekt. Uiteraard kan alléén de situatie op het moment van het onderzoek worden gezien. Dit zegt niets over de toekomst. Desondanks is meedoen natuurlijk een must!

Wacht nooit op een (volgend) bevolkingsonderzoek als u veranderingen in uw borsten waarneemt. Maak dan een afspraak met uw huisarts.

Waarom een bevolkingsonderzoek borstkanker?

Sinds 1990 is er bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij het onderzoek wordt borstkanker vaker vroeg ontdekt bij vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Daardoor overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker.

Borstkanker vroeg opsporen

Met het bevolkingonderzoek kan eerder ontdekt worden of iemand borstkanker heeft. Hierdoor is de kans groter dat de behandeling succes heeft.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van uw borsten. Op dit moment is het maken van röntgenfoto’s voor het bevolkingsonderzoek de beste methode om borstkanker te ontdekken. Hierop zijn afwijkingen te zien die bijvoorbeeld nog niet te voelen zijn.

Waarom alleen vrouwen van 50 tot en met 75 jaar?

Bijna ieder medisch onderzoek heeft voor- en nadelen. Dit is ook zo bij een bevolkingsonderzoek. Voor vrouwen tussen de 50 en 75 jaar zijn de voordelen groter dan de nadelen. Daarom ontvangen zij een uitnodiging voor het onderzoek.

Voor vrouwen onder de 50 jaar zijn de nadelen groter dan de voordelen. Zij hebben vaak veel klierweefsel in de borsten. Daardoor zijn röntgenfoto’s van de borsten moeilijker te beoordelen.

Ook voor vrouwen boven de 75 jaar zijn de nadelen groter. Bij hen groeit borstkanker meestal heel langzaam. De kans is klein dat er borstkanker wordt ontdekt waaraan zij sterven. Een onderzoek zou er dus toe kunnen leiden dat iemand onterecht patiënt wordt. Toch wordt borstkanker bij 75-plussers vaak wel behandeld.

Uiteraard spelen bij dit alles de kosten van het bevolkingsonderzoek ook een niet onbelangrijke rol.

Kan ik zelfonderzoek doen aan mijn borsten, in plaats van mee doen aan het bevolkingsonderzoek?

Uit onderzoek blijkt dat borstzelfonderzoek niet leidt tot minder sterfte aan borstkanker. Ook wordt borstkanker bij vrouwen die regelmatig hun borsten onderzoeken niet vroeger ontdekt. Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker wel vroeger worden ontdekt. De kans dat de behandeling succes heeft, is dan groter.

Door zelfonderzoek raakt u wel vertrouwd met uw eigen lichaam: bijvoorbeeld hoe uw borsten aanvoelen en hoe uw huid eruit ziet. U weet dan wat bij u normaal is en u kunt een verandering sneller voelen of zien. Iedere vrouw moet dan ook zelf de keuze maken of ze borstzelfonderzoek wil doen.

Bron: website RIVM.nl

Redactie 24gezondheid.nl

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss