(Dikke)darmkanker: wat u moet weten over screening

Dikkedarmkanker is momenteel de tweede belangrijkste doodsoorzaak voor kanker in Nederland maar ook bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Het is een ernstig gezondheidsprobleem.

Er zijn echter veel manieren waarop u uw risico kunt verminderen of zelfs darmkanker kunt voorkomen. Overigens, het beste wat u kunt doen om dikkedarmkanker te voorkomen, is u te laten screenen.

Waarom is screening op dikkedarmkanker belangrijk?

Dikkedarmkanker  ontstaat door een kleine poliep die in het slijmvlies van de dikke darm voorkomt. Die kleine poliep wordt langzaam groter en groter. Eenmaal groot genoeg, ontwikkelt die poliep kanker en begint zich te verspreiden.

Het is belangrijk om te onthouden dat het proces van poliep tot kanker ongeveer 10 jaar duurt. Dan heeft u op zich ruim de tijd om een ​​screening te doen en te voorkomen dat een poliep kanker wordt.

Een poliep is als een paddestoel die op een stengel zit (de voering van uw ingewanden). Als een arts het met  een colonoscopie identificeert, kan hij of zij eenvoudig een lasso (of een lus) rond de stengel plaatsen en de paddestoel afsnijden. Geen enkele paddestoel betekent geen kanker.

Hoe kunt u zich laten screenen op dikkedarmkanker? 

Er is vandaag de dag meer dan één manier om gescreend te kunnen worden voor dikkedarmkanker.

• Colonoscopie : vóór een colonoscopie wordt u gevraagd om uw darmen voor te bereiden door een vloeistof te drinken die helpt uw ​​colon te verwijden. Dan gebruiken artsen een telescoop met een camera om in uw dikke darm naar poliepen of kanker te kijken. Omdat de beweging van het werkingsgebied ongemak kan veroorzaken, wordt u verdoofd tijdens de procedure. Als een poliep wordt gevonden, kan uw arts het tegelijkertijd verwijderen. 

• Fecale occult bloedtest : deze test detecteert minuscule hoeveelheden bloed in uw ontlasting. Tegenwoordig zijn er naast laboratorium testen ook geavanceerde thuistesten.  Als er bloed wordt gedetecteerd, kan uw arts u een colonoscopie aanraden voor verdere tests. 

• Fecale immunotests: Dit is vergelijkbaar met fecaal occult testen, behalve dat u het ontlastingsmonster in tubes plaatst. Afhankelijk van de resultaten, moet u wellicht verder testen. 

• Sigmoidoscopie : een sigmoidoscoop is een ander type scope dat alleen kijkt naar het onderste derde deel van de dikke darm, waar 60 procent van de kankers voorkomt. 

• Bariumklysma : tijdens deze test wordt bariumvloeistof door een klysma in het rectum geplaatst en vervolgens wordt een röntgenfoto gemaakt. De barium markeert eventuele poliepen of kanker voor de arts die de röntgenfoto bekijkt. 

• Virtuele colonoscopie : u ondergaat een CT-scan die een gedetailleerd beeld van de dikke darm geeft. 

• Ontlastingstest: Dit is een nieuwer type ontlastingsmonsterscreening. In plaats van bloed te testen, zoekt het laboratorium naar bepaalde genveranderingen die kunnen wijzen op darmkanker.

Hoe weet u welke screening geschikt is voor u?

Artsen zouden gezonde mensen om de tien jaar een colonoscopie moeten adviseren (vanaf hun vijftigste levensjaar), dat is het moment waarop de meeste dikkedarmkankers zich beginnen te ontwikkelen. Een colonoscopie is de meest effectieve manier om dikkedarmkanker te identificeren. En dus nog altijd de gouden standaard.

Echter, elk type screening heeft zijn eigen voor- en nadelen. Uw arts kan u meer informatie geven over screeningopties en aanbevelen welke het beste bij u past op basis van verschillende factoren, waaronder uw:

·        Familiegeschiedenis

·        Algemene gezondheid

·        Persoonlijke voorkeuren

Sorteer op
  • DARMEN GEZONDHEIDS SNELTEST
    DARMEN GEZONDHEIDS SNELTEST

    Darmkanker Test. Je hebt klachten en wil uitsluiten dat je bloed in je ontlasting hebt. Test jezelf met deze professionele darmkanker test voor thuisgebruik.

    € 16,95

Medische Diagnostiek

Groot aanbod medische testen voor preventief onderzoek. Betaalbaar en betrouwbaar.

Vitamine D ook voor je afweer

Test jezelf op suikerziekte

Wil jij afvallen?

Drugs op de werkvloer?

Voortdurend moe?

Test op bloed in je ontlasting

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss