Semaglutide - Diabetes en afvallen

Artikel 33 van 56

Semaglutide - Diabetes en afvallen

Semaglutide bijna op door afvalhype. Diabetes type 2 patiënten de dupe van 'illegaal' te verkrijgen medicijn. Wees alert op mogelijke ernstige bijwerkingen.

Hoe los je een probleem op als je Elon Musk bent? Als het op zijn gewicht aankomt, lijkt er een eenvoudig antwoord te zijn: Novo Nordisk's Wegovy.

In antwoord op een vraag over zijn recente gewichtsverlies zei hij in eerste instantie dat het te danken was aan "vasten" en, in een latere tweet, "En Wegovy."

Wegovy is de injecteerbare vorm van GLP-1-medicijn semaglutide van Novo Nordisk, het ingrediënt in de diabetesfranchise Ozempic en Rybelsus.

Met de hulp van semaglutide kun je gewicht verliezen. Maar het wordt in Nederland (terecht) alleen voorgeschreven aan mensen met een onderliggend medisch probleem. In dit geval diabetes (type 2) met overgewicht. Bovendien is het zeer gewenst gebruik te maken van een caloriearm maaltijdplan en mits mogelijk verhoogde fysieke activiteit!

Studies van semaglutide suggereren dat het gunstige effecten heeft op het cardiovasculaire systeem, waaronder het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van het vetgehalte in het bloed. Lees echter ook de bijwerkingen op onze site en gebruik deze medicijnen alleen als het 'veilig' is.​

Er is echt nog niet veel bekend over de langetermijneffecten van het gebruik van semaglutide. Bedenk dat medicijnen door bijwerkingen of verkeerd/onnodig gebruik schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Semaglutide en relevante websites:

Drugs.com indicatie, bijwerkingen en waarschuwingen semaglutide (website in het Engels)

Reference.medscape.com/dosering, gebruik en interacties en nog veel meer (website in het Engels)

Ncbi.nlm.nih.gov/veiligheid van semaglutide (website in het Engels)

Farmacotherapeutischkompas.nl/behandeling van diabetes mellitus-type 2 met semaglutide

Telegraaf.nl/webshops gesloten die 'wondermiddel' Ozempic aanbieden

Overgewichtnederland.nl/diabetes medicijn bijna op door afvalhype

Enkele vragen en medische antwoorden

Bron: Https://drugs.com (website in het Engels)

Extra waarschuwing semaglutide

Van dit geneesmiddel is aangetoond dat het bij sommige dieren schildklierkanker veroorzaakt. Het is niet bekend of dit bij mensen gebeurt. Als schildklierkanker optreedt, kan het dodelijk zijn als het niet vroeg wordt ontdekt en behandeld. Bel onmiddellijk uw arts als u een nekmassa, moeite met ademhalen, moeite met slikken of heesheid heeft die niet weggaat. Gebruik dit geneesmiddel (semaglutide tabletten) niet als u een gezondheidsprobleem heeft genaamd Multiple Endocrine Neoplasia syndrome type 2 (MEN 2), of als u of een familielid schildklierkanker heeft gehad.

Ernstige bijwerkingen van Semaglutide

Naast de benodigde effecten kan semaglutide enkele ongewenste effecten veroorzaken. Hoewel niet al deze bijwerkingen behoeven op te treden, heb je mogelijk medische hulp nodig als deze bijwerkingen optreden. Raadpleeg onmiddellijk je arts als een van de volgende bijwerkingen optreedt tijdens het gebruik van semaglutide: Vaker Ongerustheid opgeblazen gevoel wazig zicht rillingen koud zweet verwardheid constipatie koele, bleke huid hoesten donkere urine depressie diarree Moeite met slikken duizeligheid snelle hartslag koorts hoofdpijn verhoogde honger indigestie grote, netelroosachtige zwelling op het gezicht, oogleden, lippen, tong, keel, handen, benen, voeten of geslachtsorganen verlies van eetlust misselijkheid nervositeit nachtmerrie pijn in de maag, zij of buik, mogelijk uitstralend naar de rug aanvallen huiduitslag onduidelijke spraak beklemming op de borst moeite met ademhalen ongewone vermoeidheid of zwakte braken gele ogen of huid.

Het Ozempic- merk van semaglutide is niet goedgekeurd voor gewichtsverlies, maar kan u helpen gewicht te verliezen wanneer u het gebruikt om diabetes type 2 te behandelen. Twee onderzoeken evalueerden de controle van de bloedsuikerspiegel (A1C) met eenmaal per week Ozempic-injectie bij volwassenen die aan het begin van de onderzoeken gemiddeld 202 lb (91,8 kg) of 219 lb (99,5 kg) wogen. De resultaten toonden aan dat patiënten gemiddeld tot 6,4 kg verloren, hoewel sommige mensen ook aankwamen. Studie 1 : Patiënten die een dosis van 0,5 mg Ozempic gebruikten, verloren gemiddeld 3,6 kg (8 lb), degenen die een dosis van 1 mg gebruikten, verloren 4,5 kg (10 lb) en degenen die een placebo (een inactieve behandeling) gebruikten, verloren 1,4 kg (3 lb). Studie 2 : Patiënten die de dosis Ozempic van 1 mg gebruikten, verloren gemiddeld 5,5 kg (12 lb), en degenen die de dosis van 2 mg gebruikten, verloren 6,3 kg (14 lb). Als u geen type 2-diabetes heeft, is het Wegovy- merk van semaglutide specifiek goedgekeurd voor gewichtsverlies, samen met dieet en lichaamsbeweging, bij patiënten met of zonder type 2-diabetes.

Is Ozempic goedgekeurd voor gewichtsverlies?

Nee, Ozempic is niet goedgekeurd als medicijn voor gewichtsverlies. In klinische studies van Ozempic was gewichtsverlies een secundair eindpunt. Het primaire eindpunt in de meeste Ozempic-onderzoeken was de gemiddelde verandering in A1C bij patiënten met type 2-diabetes. Het Wegovy- merk van semaglutide is nu goedgekeurd voor gewichtsverlies bij patiënten met obesitas of overgewicht (overgewicht) die ook aan gewicht gerelateerde medische aandoeningen hebben, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 of hoog cholesterol.

Hoe helpt Ozempic u om af te vallen?

Ozempic helpt bij het afvallen door te vertragen hoe fastfood door uw spijsverteringskanaal reist (maaglediging genoemd). Dit kan u helpen om u gedurende een langere periode voller te voelen en minder voedsel te consumeren. Het helpt ook om grote bloedsuikerpieken te voorkomen. U kunt minder honger hebben als u geen grote schommelingen in uw bloedsuikerspiegel heeft. Ozempic kan ook tijdelijk bijwerkingen zoals misselijkheid of braken verhogen, wat ook uw eetlust kan verminderen.

Hoe lang duurt het voordat Ozempic werkt?

Ozempic bevindt zich in een klasse geneesmiddelen die bekend staat als glucagonachtige peptide-1 (GLP-1)-agonisten (incretine-mimetica). Het wordt voorgeschreven om uw bloedsuikerspiegel en A1C te helpen verlagen bij diabetes type 2 . Ozempic bindt zich aan GLP-1-receptoren en stimuleert de afgifte van insuline uit de pancreas wanneer u die nodig heeft. Het vermindert de hoeveelheid suiker die door uw lever wordt vrijgegeven en vertraagt ​​​​dat voedsel uw maag verlaat om bloedsuikerpieken te helpen voorkomen.

In klinische fase 3-onderzoeken, variërend van 30 weken tot 56 weken, leidde Ozempic tot gewichtsverlies bij mensen met type 2-diabetes. Van Ozempic is aangetoond dat het leidt tot gewichtsverlies, maar het is niet door de FDA goedgekeurd als medicijn voor gewichtsverlies.

Veroorzaken bijwerkingen gewichtsverlies met Ozempic?

Maagbijwerkingen komen vaak voor bij het starten van de behandeling met Ozempic, maar nemen na verloop van tijd af bij de meeste patiënten. Aan het begin van de behandeling kan dit echter uw eetlust beïnvloeden. In één onderzoek ondervond 58% van de patiënten (231 van de 402) die een dosis semaglutide 1 mg kregen milde tot matige gastro-intestinale bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen gemeld bij ≥5% van de met Ozempic behandelde patiënten zijn: misselijkheid braken diarree buikpijn (buikpijn). constipatie Het komt erop neer Ozempic kan uw eetlust verminderen en kan u helpen wat gewicht te verliezen, maar Ozempic is niet goedgekeurd door de FDA als geneesmiddel voor gewichtsverlies. In klinische onderzoeken verloren patiënten gemiddeld 14 lbs (6,4 kg) gedurende een periode van 30 tot 56 weken. Het Wegovy-merk van semaglutide is nu specifiek goedgekeurd voor gewichtsverlies, samen met dieet en lichaamsbeweging, bij patiënten met of zonder diabetes type 2.

Ozempic is een receptgeneesmiddel dat wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te helpen verlagen bij patiënten met type 2-diabetes, naast een dieet en lichaamsbeweging. Het kan ook helpen om u te beschermen tegen een hartaanval of beroerte als u diabetes type 2 en een bekende hartaandoening heeft. Dit is niet alle informatie die u moet weten over Ozempic voor veilig en effectief gebruik en vervangt niet de instructies van uw arts. Bekijk de volledige productinformatie en bespreek deze informatie en eventuele vragen die u heeft met uw arts of andere zorgverlener.

Hoewel Rybelsus geen afslankmiddel is, vallen veel mensen af. Mensen verloren gemiddeld vijf pond (2,3 kg) terwijl ze Rybelsus 7 mg gebruikten en 8,1 pond (3,7 kg) terwijl ze Rybelsus 14 mg gebruikten. Een van de manieren waarop Rybelsus werkt, is door u na een maaltijd een verzadigd gevoel te geven. Rybelsus (semaglutide) is een oraal geneesmiddel dat wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verbeteren bij volwassenen ouder dan 18 jaar met type 2-diabetes. Het wordt meestal voorgeschreven nadat orale medicatie voor diabetes niet heeft gewerkt of niet meer werkt. Gewichtsverlies van 2 kg tot 4 kg kan voorkomen bij mensen die Rybelsus gebruiken voor diabetes type 2. Uit onderzoek is gebleken dat mensen na 26 weken gemiddeld verloren: 5 pond (2,3 kg) tijdens het gebruik van Rybelsus 7 mg 8,1 pond (3,7 kg) tijdens het gebruik van Rybelsus 14 mg. Mensen met een hoger aanvankelijk lichaamsgewicht en mensen met meer spijsverteringssymptomen hebben meer kans om af te vallen zodra de behandeling met Rybelsus is gestart. Rybelsus wordt niet gebruikt om diabetes type 1 te behandelen.

Hoe werkt Rybelsus?

Rybelsus behoort tot een klasse geneesmiddelen die GLP-1-receptoragonisten worden genoemd. Het kan ook een incretine-mimetica worden genoemd. Rybelsus werkt door de functies na te bootsen van natuurlijke incretinehormonen in het lichaam die helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, vooral direct na een maaltijd. Incretinehormonen zijn darmpeptiden die door de maag worden uitgescheiden wanneer voedsel wordt gegeten. Ze stimuleren ook de secretie van insuline als reactie op hoge bloedglucosewaarden. Twee incretinehormonen staan ​​bekend als GIP (glucose-afhankelijke insulinotrope polypeptide) en GLP-1 (glucagon-achtige peptide-1). Bij mensen met diabetes type 2 is de natuurlijke afgifte van incretine verminderd of niet meer aanwezig. Het kan echter worden gestimuleerd met farmacologische middelen, zoals Rybelsus. Rybelsus deelt 94% van dezelfde structuur als menselijk GLP-1, maar is door de mens gemaakt. Het werkt als GLP-1 en bindt zich aan GLP-1-receptoren, stimuleert de afgifte van insuline uit de alvleesklier, vermindert de hoeveelheid glucagon die door de lever wordt uitgescheiden en geeft een persoon een vol gevoel door de maaglediging te vertragen.

De meeste experts beschouwen metformine als het veiligste medicijn voor diabetes type 2, omdat het al tientallen jaren wordt gebruikt, effectief, betaalbaar en veilig is. Metformine wordt door de American Diabetes Association (ADA) aanbevolen als eerstelijnsbehandeling voor diabetes type 2.

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss