LDL: het 'slechte' cholesterol

Artikel 48 van 65

LDL: het "slechte" cholesterol

LDL: het "slechte" cholesterol Ook wel genoemd: lipoproteïne met lage dichtheid

Primaire bron: NIH: Nationaal Hart-, Long- en Bloedinstituut Wat is cholesterol? Cholesterol is een wasachtige, vetachtige substantie die in alle cellen van je lichaam wordt aangetroffen. Je lever maakt cholesterol aan en het zit ook in sommige voedingsmiddelen, zoals vlees en zuivelproducten. Je lichaam heeft wat cholesterol nodig om goed te kunnen werken. Maar als u te veel cholesterol in uw bloed heeft, verhoogt u het risico op coronaire hartziekte .

Wat zijn LDL en HDL? LDL en HDL zijn twee soorten lipoproteïnen. Ze zijn een combinatie van vet (lipide) en eiwit. De lipiden moeten aan de eiwitten worden gehecht, zodat ze door het bloed kunnen bewegen. LDL en HDL hebben verschillende doelen:

  • LDL staat voor lipoproteïnen met lage dichtheid. Het wordt soms het "slechte" cholesterol genoemd omdat een hoog LDL-gehalte leidt tot een opeenhoping van cholesterol in uw bloedvaten.

  • HDL staat voor High Density Lipoproteïnen. Het wordt soms het "goede" cholesterol genoemd omdat het cholesterol uit andere delen van uw lichaam terug naar uw lever transporteert. Je lever verwijdert vervolgens het cholesterol uit je lichaam.

Hoe kan een hoog LDL-gehalte mijn risico op coronaire hartziekte en andere ziekten verhogen? Als u een hoog LDL-gehalte heeft, betekent dit dat u te veel LDL-cholesterol in uw bloed heeft. Dit extra LDL vormt samen met andere stoffen tandplak. De plaque hoopt zich op in uw bloedvaten; dit is een aandoening die atherosclerose wordt genoemd . Coronaire hartziekte treedt op wanneer de opbouw van tandplak zich in de slagaders van uw hart bevindt. Het zorgt ervoor dat de slagaders verharden en vernauwen, wat de bloedtoevoer naar uw hart vertraagt ​​of blokkeert. Aangezien uw bloed zuurstof naar uw hart vervoert, betekent dit dat uw hart mogelijk niet genoeg zuurstof kan krijgen. Dit kan angina pectoris (pijn op de borst) veroorzaken, of, als de bloedstroom volledig geblokkeerd is, een hartaanval .

Hoe weet ik wat mijn LDL-niveau is? Een bloedtest kan uw cholesterolgehalte meten, inclusief LDL. Wanneer en hoe vaak u deze test moet krijgen, hangt af van uw leeftijd, risicofactoren en familiegeschiedenis. De algemene aanbevelingen zijn:

Voor mensen die 19 jaar of jonger zijn: :

  • De eerste test moet tussen de 9 en 11 jaar oud zijn

  • Kinderen moeten de test elke 5 jaar opnieuw ondergaan

  • Sommige kinderen kunnen deze test vanaf de leeftijd van 2 krijgen als er een familiegeschiedenis is van een hoog cholesterolgehalte in het bloed, een hartaanval of een beroerte

Voor mensen van 20 jaar of ouder: :

  • Jongere volwassenen moeten de test elke 5 jaar ondergaan

  • Mannen van 45 tot 65 jaar en vrouwen van 55 tot 65 jaar zouden het elke 1 tot 2 jaar moeten hebben

Wat kan mijn LDL-niveau beïnvloeden? Dingen die uw LDL-niveau kunnen beïnvloeden, zijn onder andere:

  • Eetpatroon. Verzadigd vet en cholesterol in het voedsel dat u eet, zorgt ervoor dat uw cholesterolgehalte in het bloed stijgt

  • Gewicht. Overgewicht heeft de neiging om uw LDL-niveau te verhogen, uw HDL-niveau te verlagen en uw totale cholesterolgehalte te verhogen

  • Fysieke activiteit. Een gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot gewichtstoename, wat uw LDL-niveau kan verhogen

  • Roken. Het roken van sigaretten verlaagt je HDL-cholesterol. Aangezien HDL helpt bij het verwijderen van LDL uit uw bloedvaten, kan het bijdragen aan een hoger LDL-niveau als u minder HDL heeft.

  • Leeftijd en geslacht. Naarmate vrouwen en mannen ouder worden, stijgt hun cholesterolgehalte. Vóór de leeftijd van de menopauze hebben vrouwen een lager totaal cholesterolgehalte dan mannen van dezelfde leeftijd. Na de leeftijd van de menopauze stijgen de LDL-waarden van vrouwen meestal.

  • Genetica. Je genen bepalen mede hoeveel cholesterol je lichaam aanmaakt. Een hoog cholesterolgehalte kan in gezinnen voorkomen. Familiale hypercholesterolemie (FH) is bijvoorbeeld een erfelijke vorm van een hoog cholesterolgehalte in het bloed.

  • Geneesmiddelen. Bepaalde medicijnen, waaronder steroïden , sommige bloeddrukmedicijnen en hiv/aids-medicijnen , kunnen uw LDL-waarde verhogen.

  • Andere medische aandoeningen. Ziekten zoals chronische nierziekte , diabetes en HIV/AIDS kunnen een hoger LDL-gehalte veroorzaken.

  • Race. Bepaalde rassen hebben mogelijk een verhoogd risico op een hoog cholesterolgehalte in het bloed. Afro-Amerikanen hebben bijvoorbeeld doorgaans hogere HDL- en LDL-cholesterolwaarden dan blanken.

Wat moet mijn LDL-niveau zijn? Met LDL-cholesterol zijn lagere cijfers beter, omdat een hoog LDL-gehalte uw risico op coronaire hartziekte en aanverwante problemen kan verhogen: LDL (slecht) cholesterolgehalteLDL-cholesterolcategorieMinder dan 100mg/dLOptimaal100-129 mg/dLBijna optimaal/boven optimaal130-159 mg/dLGrens hoog160-189 mg/dLHoog190 mg/dL en hogerHeel hoog Hoe kan ik mijn LDL-niveau verlagen? Er zijn twee belangrijke manieren om uw LDL-cholesterol te verlagen:

  • Therapeutische veranderingen in levensstijl (TLC). TLC bestaat uit drie delen:

  • Hart-gezond eten. Een hart-gezond eetplan beperkt de hoeveelheid verzadigde en transvetten die u eet. Voorbeelden van voedingsschema's die uw cholesterol kunnen verlagen, zijn het Therapeutic Lifestyle Changes-dieet en het DASH-eetschema 

  • Gewichtsbeheersing. Als u te zwaar bent, kan afvallen helpen om uw LDL-cholesterol te verlagen.

  • Fysieke activiteit. Iedereen zou regelmatig aan lichaamsbeweging moeten doen (30 minuten op de meeste, zo niet alle dagen).

  • Behandeling met geneesmiddelen. Als veranderingen in levensstijl alleen uw cholesterol niet voldoende verlagen, moet u mogelijk ook medicijnen gebruiken. Er zijn verschillende soorten cholesterolverlagende medicijnen beschikbaar, waaronder statines . De medicijnen werken op verschillende manieren en kunnen verschillende bijwerkingen hebben. Overleg met uw zorgverzekeraar welke voor u geschikt is. Terwijl u medicijnen gebruikt om uw cholesterol te verlagen, moet u doorgaan met de veranderingen in uw levensstijl.

Sommige mensen met familiaire hypercholesterolemie (FH) kunnen een behandeling krijgen die lipoproteïne-aferese wordt genoemd. Deze behandeling maakt gebruik van een filtermachine om LDL-cholesterol uit het bloed te verwijderen. Vervolgens geeft de machine de rest van het bloed terug aan de persoon.

Secundaire bron:

Nationale Bibliotheek voor Geneeskunde - 8600 Rockville Pike, Bethesda, MD 20894 Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services

Johns Hopkins en de berekening van het niveau van LDL

"quote"

Je cholesterolwaarden kunnen een belangrijke factor zijn bij het beoordelen van je risico op hart- en vaatziekten, maar de standaardmanier waarop ze worden bepaald, geeft niet altijd de meest nauwkeurige beoordeling. Onderzoekers van Johns Hopkins hebben een betere manier ontwikkeld om het niveau van zogenaamde slechte cholesterol, bekend als low-density lipoprotein (LDL) cholesterol, nauwkeuriger te berekenen.

"unquote"

 

"quote"

A 'new' LDL-C testing standard for cardiac risk assessment offering increased accuracy and convenience: The Martin-Hopkins Calculation for LDL-C* Quest Diagnostics is the first diagnostic laboratory to offer the Martin-Hopkins Calculation for LDL-C assessment† A number of recent, large, well-controlled studies have found that LDL-C calculations using the Friedewald calculation underestimate LDL-C and may be inaccurate in up to 63% of patients with triglyceride (TG) values between 150 mg/dL and 400 mg/dL and in patients with LDL-C less than 70 mg/dL.

"unquote"

 

De calculator waarbij de LDL-C wordt uitgerekend gaat uit van de overige bekende waarden die uit bloedonderzoek zijn verkregen (Totale cholesterol, HDL cholesterol en Triglyceriden).

De calculator is te vinden in de app store of google store onder de benaming:

"LDL Cholesterol Calculator Johns Hopkins Digital"

Het Johns Hopkins Hospital ( JHH ) is het academisch ziekenhuis en de biomedische onderzoeksfaciliteit van de Johns Hopkins School of Medicine, gevestigd in Baltimore, Maryland, VS. miljoen dollar in 2021) door stadskoopman, bankier/financier, burgerleider en filantroop Johns Hopkins (1795–1873). Johns Hopkins Hospital en zijn School of Medicine worden beschouwd als de grondleggers van de moderne Amerikaanse geneeskunde en de geboorteplaats van talrijke beroemde medische tradities, waaronder rondes, bewoners en huispersoneel.

Johns Hopkins Hospital wordt algemeen beschouwd als een van 's werelds grootste ziekenhuizen en medische instellingen. Het werd door het nieuwsmagazine US News & World Report gerangschikt als het beste algehele ziekenhuis in Amerika gedurende 21 opeenvolgende jaren (1991–2011). In 2019–2020 rangschikte US News & World Report het ziekenhuis op 15 specialiteiten voor volwassenen en 10 specialiteiten voor kinderen; het ziekenhuis werd 1e in Maryland en 3e nationaal achter de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota en Mass General in Boston, Massachusetts. In 2021 stond het ziekenhuis 32 opeenvolgende jaren in de top 5 van ziekenhuizen van het land.

Lees alles over cholesterol op de website van het Johns Hopkins Hospital:

Alles over cholesterol

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss