Voedingssupplementen gehyped als LDL-verlaging zijn een mislukking of... toch niet?

Artikel 47 van 65

Voedingssupplementen gehyped als LDL-verlaging zijn een mislukking of... toch niet?

Lees onderstaand de resultaten van de studie en de reactie van de industrie op het onderzoek.

 

Geen van de zes commerciële voedingssupplementen die op grote schaal werden gepromoot en gebruikt voor het verlagen van LDL-cholesterol met lage dichtheid, deed het werk beter dan een placebo in een gerandomiseerde studie bij volwassenen zonder hart- en vaatziekten maar met een verhoogd cardiovasculair risico.

Daarentegen vertoonden degenen die de lage dosis van een krachtige statine namen in de achtarmige vergelijkende studie een significante daling van 38% van het LDL-cholesterolgehalte gedurende 28 dagen, een prestatie waarbij de zes supplementen met visolie, kaneel, knoflook, kurkuma, plantensterolen of rode rijst gist in de verste verte niet in de buurt kwamen.

De supplementen vertoonden weinig of geen effect op eventuele gemeten lipide-biomarkers, waaronder ook totaal cholesterol en triglyceriden, of C-reactief proteïne (CRP), dat een weerspiegeling is van systemische ontsteking.

De bevindingen ondermijnen de wijdverbreide marketingclaims voor hartgezondheid voor dergelijke supplementen en zouden mogelijk het vertrouwen in statines kunnen herstellen voor de vele patiënten die op zoek zijn naar alternatieven, zeggen onderzoekers.

"We zien allemaal patiënten waarvan hun medicatielijst bezaaid is met voedingssupplementen", merkte Luke J. Laffin, MD, Cleveland Clinic Foundation op. En het zijn meer dan alleen hartpatiënten die ze gebruiken.

In de Verenigde Staten wordt jaarlijks bijna $ 50 miljard (!) uitgegeven aan voedingssupplementen, en recente gegevens suggereren dat meer dan drie vierde van de bevolking ze gebruikt, 18% van degenen die gebaseerd zijn op misleidende beweringen over de gezondheid van het hart, zei Laffin in een presentatie op 6 november op American Heart Association (AHA) Scientific Sessions 2022 , gehouden in Chicago en virtueel.

De bevindingen van de Supplementen-, Placebo- of Rosuvastatin- studie ( SPORT ) en hoe ze voor het publiek zijn opgesteld, zijn "belangrijk voor de volksgezondheid", zei hij.

"Als cardiologen, eerstelijnsartsen en anderen zouden we deze resultaten echt moeten gebruiken om op bewijs gebaseerde discussies met patiënten te hebben" over de waarde van zelfs een lage dosis statines en het "gebrek aan voordeel van de supplementen", zei Laffin, die is tevens hoofdauteur van de SPORT-publicatie, die dezelfde dag werd gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology.

Patiënten die werden toegewezen aan een lage dosis rosuvastatine vertoonden een gemiddelde daling van 24,4% in het totale cholesterolgehalte gedurende 28 dagen, het primaire eindpunt van de studie. Dat verschilde van de placebogroep en die voor elk supplement bij P <.001.

Ze hadden ook een gemiddelde afname van 19,2% in serumtriglyceriden, P <0,05 voor alle groepsvergelijkingen. Geen van de zes supplementen verschilde significant van placebo wat betreft verandering in niveaus van totaal cholesterol of triglyceriden.

Er waren ook geen significante verschillen in bijwerkingen tussen de groepen; er waren geen nadelige veranderingen in lever- of nierfunctietesten of glucosespiegels; en er waren geen tekenen van musculoskeletale symptomen, aldus het gepubliceerde rapport.

De resultaten

De SPORT-studie is waardevol voor "het aanpakken van de leegte van gegevens over supplementen en cardiovasculaire gezondheid", zei Chiadi E. Ndumele, MD, PhD, MHS, Johns Hopkins University, Baltimore, Maryland, als uitgenodigde discussiant na de presentatie van Laffin.

Voor geïnteresseerden:

https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2022.10.013

Lees de reactie van de industrie op bovenstaand farmaceutisch onderzoek waarin een laaggedoseerde statinemedicatie wordt vergeleken met voedingssupplementen:

Resultaten van een recente studie gefinancierd door AstraZeneca, genaamd de "Supplements, Placebo, of Rosuvastatine (SPORT)" studie, vergeleek de effecten van zijn voorgeschreven lage dosis statine (Rosuvastatine) met placebo en zes veel voorkomende voedingssupplementen, waaronder visolie, kaneel , knoflook, kurkuma, plantensterolen en rode gistrijst, gedurende een periode van vier weken.

Resultaten van een recente studie 1 gefinancierd door AstraZeneca, genaamd de "Supplements, Placebo, of Rosuvastatine (SPORT)"-studie, vergeleek de effecten van zijn voorgeschreven lage dosis statine (Rosuvastatine) met placebo en zes veel voorkomende voedingssupplementen, waaronder visolie, kaneel, knoflook, kurkuma, plantensterolen en rode gistrijst, gedurende een periode van vier weken.

Het primaire eindpunt van de studie was de procentuele verandering van lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid (LDL-C). De resultaten toonden aan dat proefpersonen die de statinemedicatie namen een significant grotere procentuele verandering in LDL-C zagen, vergeleken met placebo en alle voedingssupplementen, die geen significante verandering in LDL-C zagen gedurende een periode van vier weken.

Voorstanders van de voedingssupplementenindustrie reageren op de studie, wijzen op de beperkingen ervan en bekritiseren de vergelijking van een statinemedicijn met voedingssupplementen, die niet zijn ontworpen voor de behandeling van ziekten. “SPORT mist het punt van suppletie volledig door de effecten van een voorgeschreven medicijn te vergelijken met voedingssupplementen in een kortetermijnstudie.

Voedingssupplementen zijn niet bedoeld als snelle oplossingen en hun effecten worden mogelijk niet onthuld tijdens een onderzoek dat slechts vier weken duurt, met name op een multifactoriële aandoening zoals een hoog cholesterolgehalte”, legt de Council for Responsible Nutrition (CRN; Washington, DC) uit. ) vice-president van wetenschappelijke en regelgevende zaken, Andrea Wong, PhD, in een persbericht. “Dit is een belangrijke – en door de auteur erkende – beperking van het onderzoek. De meest enthousiaste voorstanders van supplementen zouden niet verwachten dat ziektemarkers binnen 28 dagen na het gebruik van supplementen zouden verbeteren, zelfs niet in combinatie met veranderingen in het dieet en lichaamsbeweging."

Duffy MacKay, senior vice-president van voedingssupplementen van de Consumer Healthcare Products Association (CHPA; Washington, DC), gaf een soortgelijke kritiek en verklaarde: "Voedingssupplementen - die worden gereguleerd als voedsel - mogen nooit worden verward met voorgeschreven medicijnen, die specifiek zijn bedoeld om specifieke ziekten te diagnosticeren, genezen, verlichten, behandelen of voorkomen. Consumenten mogen ook niet verwachten dat supplementen werken als geneesmiddelen op recept, maar eerder als producten die de algehele gezondheid en welzijn ondersteunen, zoals hartgezondheid, gewrichtsgezondheid of darmgezondheid. Toch is hier een wetenschappelijk onderzoek waarin de sterkte van geneesmiddelen op recept wordt vergeleken met voedingssupplementen. Bovendien, gezien de korte behandeltijdlijn van vier weken die in dit onderzoek is onderzocht, is de verwachting dat voedingssupplementen medicijnachtige effecten zullen produceren ongegrond,

Bovendien was de selectie van gebruikte voedingssupplementen niet consistent met het primaire eindpunt dat onderzoekers aan het onderzoeken waren, zei Wong. "Hoewel alle supplementen die in het onderzoek zijn opgenomen goed worden erkend vanwege hun voordelen met betrekking tot de gezondheid van het hart, worden er slechts drie op de markt gebracht vanwege hun cholesterolverlagende voordelen", legde ze uit. "De andere ingrediënten zijn beter bekend om hun effecten op andere gezondheidsresultaten (zoals verbetering van triglyceriden of insulinemodulatie), dus het is onduidelijk waarom ze werden gekozen om te worden beoordeeld op hun effecten op LDL-cholesterol."

Hoewel voedingssupplementen niet bedoeld zijn om ziekten te behandelen of te genezen, kan hun gebruik op lange termijn bredere gezondheidsvoordelen bieden, en de FDA heeft uitdrukkelijk gezondheidsclaims goedgekeurd voor plantensterolen om het risico op coronaire hartziekten te verminderen, evenals omega-3 vetzuren voor het verminderen van het risico op coronaire hartziekten en hypertensie, voegt Wong eraan toe. "Zowel geneesmiddelen op recept als voedingssupplementen spelen een gunstige rol bij het bereiken van een betere gezondheid. Supplementen zijn niet bedoeld ter vervanging van medicijnen of andere medische behandelingen. In plaats daarvan ondersteunen en behouden ze de gezondheid, en in combinatie met een gezond dieet, lichaamsbeweging en regelmatige controles door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, kunnen ze het ziekterisico helpen verminderen”, besluit ze.

Referentie

  1. Laffin LJ et al. "Vergelijkende effecten van een lage dosis Rosuvastatine, placebo en voedingssupplementen op lipiden en inflammatoire biomarkers." Tijdschrift van het American College of Cardiology , online gepubliceerd voordat het gedrukt wordt op 6 november 2022

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss