Afslanken met diabetesmedicijn | Ozempic niet aan te slepen

Artikel 18 van 63

Gekte rondom 'gebruik' Ozempic lastig te reguleren

Ozempic, een medicijn dat wordt gebruikt om diabetes type 2 te behandelen is, als eerste in de VS, razend populair geworden vanwege een van de bijwerkingen: gewichtsverlies.

De vraag naar semaglutide, de generieke vorm van merkgeneesmiddelen Ozempic, Wegovy en Rybelsus, is het afgelopen jaar enorm gestegen, volgens artsen en het farmaceutische bedrijf dat de medicijnen maakt, het Deense Novo Nordisk.

En niet-diabetici die op zoek zijn naar slankere tailles stimuleren de groeiende vraag!

In Nederland schrijven sommige 'specialisten' het voor bij obesitas. Let wel het voorschrijven van dit medicijn bij patiënten met 'alleen maar' obesitas zonder een onderliggende aandoening - bijvoorbeeld diabetes - is thans in Nederland nog niet toegestaan! Uiteraard is obesitas een ernstige zaak en een onderliggende aandoening ligt op de loer dus het goedkeuren van Ozempic voor obesitas patiënten lijkt een kwestie van tijd. Hier kan de fabrikant zich op instellen.

Off-labelgebruik semaglutide

Een medicijn gebruiken waarvoor het niet is goedgekeurd, noem we off-labelgebruik. Ozempic is momenteel alleen goedgekeurd voor gebruik bij diabetes type 2.

In de bijsluiter staat daarom niet aangegeven hoe het medicijn gebruikt moet worden om af te vallen, bijvoorbeeld de dosering.

Waarom is Ozempic voor diabetespatiënten goedgekeurd?

Gebleken is dat Ozempic een effectief middel is voor regulering van de bloedglucosespiegels. Behandeling met Ozempic leidde ook tot gewichtsverlies, wat bij patiënten met diabetes gunstig wordt geacht. Tevens is gebleken dat Ozempic een effectief middel is voor het verlagen van de kans op het optreden van ernstige gezondheidscomplicaties die met diabetes gepaard gaan, zoals een hartaanval en beroerte.

Bijwerkingen van Ozempic kunnen potentieel gevaarlijk zijn

Ozempic: gebruik hiervan de nieuwste rage op het gebied van gewichtsverlies:

Maar:

Bijwerkingen kunnen misselijkheid, braken, diarree, maagpijn en constipatie zijn. Wellicht, maar niet zeker, mild en beheersbaar.

Ernstiger mogelijke bijwerkingen zijn:

  • pancreatitis,

  • nierfalen

  • galblaasproblemen

Hacken van gezondheid gevaarlijke doelstelling

Het is bewezen dat als je Ozempic cosmetisch injecteert en je hiermee stopt je gewicht grotendeels terugkomt. Dus de extra ondersteuning om levenslange verandering mogelijk te maken, is van cruciaal belang. Overigens kost een injectie (op recept verkregen) ongeveer 100/200 euro per keer. Op de vrije markt mogelijk vele malen hoger en het is maar de vraag of er geen manipulatie met het product heeft plaatsgevonden!

Conclusie

Dus wat is de zin van het hacken van je metabolisme? Voor een nog slankere taille is het onzinnig. Het incorrecte gebruik van dit geneesmiddel is een zeer kwalijke zaak en zal uiteindelijk een negatieve invloed hebben op mensen die leven met chronische aandoeningen als diabetes en obesitas. De mensen die het echt nodig hebben! 

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss