Vrouw en gezondheid | Endometriose

Artikel 15 van 56

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat enigszins lijkt op de bekleding van de baarmoeder (het baarmoederslijmvlies) buiten de baarmoeder wordt gevonden. Dit is echter geen baarmoederslijmvlies, zoals soms gesuggereerd wordt. De exacte oorsprong van endometriose is tot op heden niet bekend.

Relevante informatie over endometriose

De Endometriose Stichting zet zich in voor aandacht en erkenning van de ziekte endometriose:

https://www.endometriose.nl/

Endometriose in het algemeen laat herkend 

Meer dan 400.000 vrouwen in Nederland lijden aan endometriose, een ziekte die ernstige ontstekingen in het lichaam kan veroorzaken en zelfs orgaanschade. Toch is er nog altijd te weinig kennis over de aandoening en komt er pas een diagnose (gemiddeld) tussen de vijf en 10 jaar!

Toch zijn er in de praktijk verbeteringen zichtbaar met betrekking tot herkenning van de ziekte. Huisartsen en specialisten worden er attent op gemaakt en zijn meer attent en nemen meer en meer kennis tot zich.

Wat zijn de behandelingen voor endometriose?

Er is momenteel geen remedie voor endometriose, maar er zijn behandelingsopties voor gerelateerde pijn en onvruchtbaarheid.

Zorgverleners houden rekening met verschillende factoren bij het bepalen van de beste behandeling voor symptomen van endometriose, waaronder:

  • Je leeftijd
  • Hoe ernstig jouw symptomen zijn
  • Hoe ernstig de ziekte is
  • Of je (nu) kinderen wilt

Niet alle behandelingen werken goed voor alle vrouwen met endometriose. Ook kunnen symptomen van endometriose terugkeren nadat de behandeling is gestopt of, in het geval van een operatie, naarmate er meer tijd verstrijkt na de procedure.

Hoe endometriose te diagnosticeren? 

Momenteel is een operatie de enige manier om endometriose definitief te diagnosticeren. Zoals gezegd is er ook geen remedie voor endometriose en zelfs de meest invasieve chirurgische behandelingen bieden geen definitieve verlichting. Onderzoek richt zich in het algemeen op de twee meest voorkomende symptomen: pijn en onvruchtbaarheid.

  • Hoewel pijnstillers mildere pijn kunnen behandelen, vinden veel vrouwen verlichting van ernstige pijn alleen met hormoonbehandelingen of operaties, en soms is die verlichting slechts tijdelijk. Een beter begrip van hoe de ziekte verband houdt met pijn is cruciaal voor het ontwikkelen van effectievere pijnbehandelingen;
  • Hoewel endometriose vaak voorkomt bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen, weten onderzoekers nog steeds niet hoe endometriose onvruchtbaarheid veroorzaakt. Het begrijpen van de onderliggende mechanismen waardoor endometriose de vruchtbaarheid vermindert, zal helpen bij het ontwikkelen van manieren om de vruchtbaarheid te verbeteren bij vrouwen met endometriose.

De oorzaken van endometriose

De exacte oorzaak of oorzaken van endometriose zijn, zoals eerder aangegeven, vooralsnog onbekend. Hierdoor is het lastig betere behandelingen en het voorkomen van de ziekte te vinden. Er wordt onderzoek gedaan naar ontstekingsprocessen, epigenetica, genetica, hormonaal actieve milieuverontreinigingen en andere mechanismen als mogelijke oorzaken.

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss