Verschillen tussen Multiple Sclerose (MS) en Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

Artikel 23 van 64

Verschillen tussen MS en ALS


Multiple Sclerose

Multiple sclerose (MS) - MS vereniging Nederland

MS is een 'levenslange' neurologische aandoening die gepaard gaat met spierzwakte en lichamelijke handicaps. Het ziekteverloop van mensen met MS is moeilijk te bepalen en daardoor geeft de ziekte veel onzekerheid.

Wetenschappelijk onderzoek naar Multiple Sclerose


Amyotrofische Laterale Sclerose

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) - Stichting ALS Nederland

ALS verzwakt de spieren en de oorzaak is onbekend. ALS (ook bekend als de ziekte van Lou Gehrig) vereist ingrijpende levensondersteunende ingrepen en is uiteindelijk dodelijk. 

Wetenschappelijk onderzoek naar ondermeer ALS

Kenmerk MS en ALS

Sommige typen MS worden gekenmerkt door een geleidelijke achteruitgang, terwijl andere worden gekenmerkt door perioden van remissie (verbetering) en terugvallen. 

ALS wordt gekenmerkt door een gestage achteruitgang en verergering van de symptomen. 

Samenvatting Multiple Sclerose (MS) 

Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het zenuwstelsel die hersenen en ruggenmerg aantast. Het beschadigt de myelineschede, het materiaal dat je zenuwcellen omringt en beschermt. Deze schade vertraagt ​​of blokkeert berichten tussen je hersenen en jouw lichaam, wat leidt tot de symptomen van MS. Dit kunnen zijn:

  • Visuele stoornissen
  • Spier zwakte
  • Problemen met coördinatie en evenwicht
  • Sensaties zoals gevoelloosheid, prikkeling of "pinnen en naalden"
  • Denk- en geheugenproblemen

Niemand weet wat MS veroorzaakt. Het kan een auto-immuunziekte zijn, die optreedt wanneer jouw immuunsysteem per ongeluk gezonde cellen in jouw lichaam aanvalt. Multiple sclerose treft vrouwen meer dan mannen. Het begint vaak tussen de 20 en 40 jaar. Meestal is de ziekte mild, maar sommige mensen verliezen het vermogen om te schrijven, spreken of lopen.

Er is geen specifieke test voor MS. Artsen gebruiken een medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek, neurologisch onderzoek, MRI en andere tests om het te diagnosticeren. Er is geen remedie voor MS, maar medicijnen kunnen het vertragen en de symptomen onder controle houden. Fysiotherapie en ergotherapie kunnen ook helpen.

Bron: https://medlineplus.gov/multiplesclerosis.html -Engelstalig-

Samenvatting Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

Wat is ALS?

ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een neuromusculaire aandoening, een aandoening die leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. ALS is progressief van aard, dat betekent dat iemand met deze ziekte steeds verder achteruitgaat.
In vijf tot tien procent van de gevallen is sprake van een erfelijke vorm van ALS.

De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Ook blijven de zintuigen (gevoel, smaak, gezicht, reuk en gehoor) meestal intact, de werking van darmen en blaas ook. De seksuele functies blijven lang behouden. Wel worden uiteindelijk alle spieren, behalve de hartspier, aangedaan.

Lees verder op: Spierziekten Nederland

MS (Multiple Sclerose) vs. ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose)

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen MS en ALS?

  • Multiple sclerose is een auto-immuunziekte, terwijl ALS bij één op de tien mensen erfelijk is door een gemuteerd eiwit.

  • MS heeft meer mentale beperkingen en ALS heeft meer fysieke beperkingen.

  • MS in een laat stadium is zelden slopend of fataal, terwijl ALS volledig slopend is en leidt tot verlamming en de dood.

  • De leeftijd waarop MS wordt gediagnosticeerd, ligt gewoonlijk tussen de 20 en 50 jaar; zelden kan het voorkomen bij kinderen en tieners .

  • MS komt vaker voor bij vrouwen en ALS komt vaker voor bij mannen.

Lees verder voor veel meer informatie over Multiple Sclerose en Amyotrofische Laterale Sclerose:

https://www.medicinenet.com/als_vs_ms_differences_and_similarities/article.htm -Engelstalig-

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss