Ontlastingstest net zo goed als kijkonderzoek in de dikke darm

Een ontlastings thuistest voor bloed in de ontlasting (ook wel poeptest genoemd) kan 30% tot 40% van de verwijzingen naar het ziekenhuis voorkomen. Veel mensen hoeven dan geen vervelend kijkonderzoek (inwendig onderzoek van de dikke darm) te ondergaan.

Nieuwe ontlastingstest kan inwendig onderzoek voorkomen
Mensen die darmklachten hebben, komen vaak terecht bij de huisarts. Die kan doorverwijzen naar de internist of MDL-arts. Deze kan een kijkonderzoek in de dikke darm adviseren. Dat is allerminst een prettig onderzoek, maar kan een geruststelling zijn. Het kijkonderzoek (coloscopie) is overigens geen goedkoop onderzoek en artsen zijn er in het algemeen niet happig op dit onderzoek te doen laten plaatsvinden. Een kijkonderzoek kan gevaarlijke poliepen, darmkanker of de ziekte van Crohn uitsluiten.

Echter, ongeveer driekwart van de mensen die een kijkonderzoek krijgt, heeft gelukkig geen ernstige darmziekte. In die zin is het onderzoek voor niets en louter en alléén dus ter geruststelling.

Onderzoeker Sjoerd Elias[1] en zijn collega’s van het UMC Utrecht hebben in een onderzoek vastgesteld dat het aantal onnodige coloscopieën omlaag kan.

Ontlasting verraadt veel over gezondheid
De ontlasting van mensen met darmklachten kan laten zien of je een ernstige darmziekte hebt of dat de kans groot is dat je een ernstige darmziekte krijgt. Bijvoorbeeld bloedende poliepen als voorstadium van dikkedarmkanker.

Ontlastingstest in de vorm van thuistest inmiddels zeer betrouwbaar
Er is al enkele jaren een thuismarkt op de markt die inmiddels doorontwikkeld is en minuscule bloedsporen in de ontlasting detecteert. In de thuistest zit mede een staafje met een bufferflesje gevuld met vloeistof. Na met het staafje op meerdere plaatsen in de ontlasting geprikt te hebben gaat het staafje vervolgens in het bufferflesje met vloeistof. Schudden en enkele druppels op het testveld van de bijgeleverde testcassette laten vallen. Na ongeveer tien minuten verschijnt de uitslag. Net als bij de meeste testen geldt: één streepje is negatief, twee is positief.

Alleen als de ontlastingstest een positief resultaat aangeeft, zou een verwijzing naar het ziekenhuis  op zijn plaats zijn. Dat scheelt natuurlijk onnodige kijkonderzoeken.

Vertrouwen in de thuistest is goed maar blijvende controle is beter
De nieuwe thuistest levert volgens onderzoek wel een klein risico op. In het genoemde onderzoek van Sjoerd Elias had een persoon darmkanker, terwijl de ontlastingstest negatief was. Weliswaar een uitzondering, maar toch.

Het is van uitzonderlijk belang om klachten in de gaten te houden. Wie klachten blijft houden moet zo spoedig mogelijk naar de huisarts gaan voor een verwijzing naar het ziekenhuis. Volgens het onderzoek blijkt de test echter een goede keuze voor mensen die met darmklachten rondlopen.

Samenvatting bloed in de dikke darm
Op te sporen door nieuwe thuistest die minuscule bloedsporen in de ontlasting detecteert. Kijkonderzoek van de dikke darm blijft de gouden standaard om ziekten van de dikke darm op te sporen. Vraag bij een kijkonderzoek van de dikke darm altijd om een roesje daar het onderzoek erg vervelend kan zijn. De thuistest levert echter een zinvolle bijdrage om ziekten van de dikke  darm in een vroeg stadium op te sporen en dure kosten in de gezondheid te voorkomen. Bij blijvende klachten altijd de huisarts consulteren.

Redactie 24gezondheid.nl

[1] Bron: Elias, S en collega’s, Is there an added value of faecalcalprotectin and haemoglobin in the diagnostic work-up for primary care patients suspected of significant colorectal disease? A cross-sectional diagnostic study. BMC Medicine (2016) 14:141

 

  • DARMEN GEZONDHEIDS SNELTEST
    DARMEN GEZONDHEIDS SNELTEST

    Darmkanker Test. Je hebt klachten en wil uitsluiten dat je bloed in je ontlasting hebt. Test jezelf met deze professionele darmkanker test voor thuisgebruik.

    € 15,95
© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss