Wat u verder moet weten over gonorroe

Kennis van Soa's is macht en kennis delen over soa's is kracht

De door 24gezondheid aangeboden test is een swab test. Ofwel met een wattenstaafje wordt een uitstrijkje van de vagina genomen. Bij de man spreken we van een uitstrijkje van de urinebuis. De test is niet geschikt voor anale/orale sampling.

Lees onderstaande punten aandachtig door!

  • Bij een soa is er kans om besmet te raken via de anale/orale route

In dit geval is het nodig om hierop specifiek te laten testen. Neem contact op met uw huisarts of GGD-soa-poli!

  • Tijdens geslachtsgemeenschap is het mogelijk om meerdere soa’s op te lopen

Dit is niet algemeen bekend. In dit geval is het nodig om te testen op meerdere soa’s zoals bijvoorbeeld chlamydia en gonorroe. Neem contact op met uw huisarts of GGD-soa-poli!

  • Soa’s kennen een zogenaamde window-periode

Dit is de periode tussen het moment van besmetting en het positief worden van de test om besmetting aan te tonen. Let op: in deze periode bent u al wel besmettelijk voor anderen.

Theoretisch zou je 21 dagen na het laatste seksuele contact alle infecties met chlamydia en gonoroe aan kunnen tonen. Overigens zou je de vraag kunnen stellen hoeveel infecties gemist zullen worden tussen 14 en 21 dagen, temeer daar het laatste seksuele contact zelden het enige risico contact was!

  • Soa’s kennen een zogenaamde incubatie-tijd

Dit Is de tijd tussen de infectie en het verschijnen van de symptomen. Let op: in deze periode bent u al wel besmettelijk voor anderen.

  • Incubatietijd gonorroe

De incubatieperiode duurt doorgaans 2 dagen tot 3 weken (meestal 8 dagen). Na transmissie ontstaan bij mannen klinische symptomen van urogenitale gonorroe, bij 95% binnen 21 dagen. De langst beschreven incubatietijd bedroeg bijna 60 dagen. Bij vrouwen bestaan hier geen gegevens over, wel is beschreven dat geïnfecteerde vrouwen 180 dagen na een risicocontact asymptomatisch konden blijven bij een nog actieve infectie. Bij een groot deel (30-60%) van vrouwen met urogenitale gonorroe en bij de meerderheid van orofaryngeale en rectale gonorroe (70-90%) blijft de infectie asymptomatisch.

  • Symtomen gonorroe

Bij een groot deel van de vrouwen treden er (vrijwel) geen klachten op en blijft de besmetting onopgemerkt. Vrouwen die wel klachten hebben vaker een  toegenomen groenige vaginale afscheiding die ruikt.  Ook pijn en een branderig gevoel bij het plassen zijn genoemde klachten. Mogelijkerwijs kan een onregelmatig  vaginaal bloedverlies optreden.

Mannen  hebben frequenter last van klachten dan vrouwen. Veel geïnfecteerde mannen vertonen al vrij snel klachten van de plasbuis. Branderig gevoel, pijn bij het plassen en heel frequent een pussige afscheiding uit de penis (vandaar de gerelateerde naam “druiper”). Als de infectie opstijgt via de zaadleiders kan er een ontsteking van de bijballen (epididymitis) en/of van de prostaat (prostatitis) ontstaan. Een bijbalontsteking geeft een pijnlijke balzak, waarbij de pijn kan uistralen naar de lies. Bij een prostatitis is er koorts en gaat het plassen moeizaam en pijnlijk. Het is belangrijk een chronische ontsteking van de plasbuis te voorkomen in verband met het ontstaan van littekenvorming.

  • Besmettelijke periode gonorroe:

Helaas niet altijd te bepalen.

  • Gonorroe-infectie tijdens de zwangerschap

Levert extra risico’s op voor zowel moeder als kind. De infectie van moeder kan worden overgedragen op het kind.

  • Risicofactoren gonorroe

Chlamydia wordt door onbeschermd seksueel contact overgedragen. De belangrijkste risicofactoren voor gonorroe infecties zijn: jonge leeftijd (met name bij de vrouw), seksuele activiteit en geen condoom-gebruik als anticonceptie. Komt veelvuldig voor bij homoseksuele mannen!

  • Transmissieroute gonorroe

Seksueel en perinatal. Een onbehandelde infectie kan tijdens de zwangerschap een verhoogd risico geven op voortijdige weeën, vroegtijdig gebroken vliezen, vroeggeboorte en laag geboortegewicht. 

  • Onze testen tonen  vrijwel nooit een foutief positief resultaat

De testen zijn erg specifiek. Toont de test dat je gonorroe hebt dan kun je hier vrijwel zeker van zijn.

  •  Onze testen zijn relatief gevoelig

Als de test een negatieve uitslag geeft sluit dit besmetting met neiseria gonorroe met een hoge mate van waarschijnlijkheid  uit.

  • Wij raden je aan om jezelf regelmatig op gonorroe te onderzoeken!
  • Alcohol of drugs kunnen je kans op een soa vergroten

Als je drinkt of drugs gebruikt neem je soms meer risico’s. Seks zonder condoom bijvoorbeeld of seks met meer mensen.

  • De gebruikte testmaterialen van dierlijke aard (bijv. antilichamen) zijn potentieel besmettelijk

Besmettelijk, maar zijn ongevaarlijk indien al het testmateriaal volgens de voorschriften wordt gebruikt. Was voor de zekerheid je handen nadat je de test heeft uitgevoerd.

  • Al onze testen hebben een Europese certificering (CE markering)

De CE-markering die op veel producten te vinden is geeft aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte (EER: de Europese Unie plus Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland).

  • Follow-up

Bij een positieve uitslag van de test vragen wij je met nadruk je (voormalige)partner(s) te waarschuwen.

Contact op te nemen met je huisarts of:

Een medisch consult aan te vragen en/of medicijnen te bestellen via het volgende contact:

http://www.dokteronline.com/hoe-het-werkt/

  • Vrij veilig

Condooms beschermen je tegen zwangerschap, hiv en de meeste soa’s. Gebruik altijd condooms als je seks hebt met losse partners. Zorg dat je weet hoe je een condoom moet omdoen. Zoek een condoom dat goed past en gebruik genoeg glijmiddel, zeker bij anale seks.

  • Voor vragen bel ons op 036-8418090!

  • CHLAMYDIA (SOA) SNELTEST VROUW (1 TEST)
    CHLAMYDIA (SOA) SNELTEST VROUW (1 TEST)

    CHLAMYDIA TEST VROUWDe perfecte chlamydia zelftest voor de vrouw en meest populaire test van 2019!

    Relatief eenvoudig thuis uit te voeren betrouwbare chlamydia zelftest vrouw van Viola. Uitslag na ongeveer 15 minuten!

    Houdt…

    € 18,95
© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss